Naakte kreeften

29 maart 2016 – Stadsschouwburg Amsterdam

“We moeten kritischer zijn in onze blog” zegt Diederik serieus. Ik kijk meteen om me heen om iets van scherpzinnig commentaar te kunnen voorzien, maar dat is nog niet makkelijk. We zitten in Stanislavski (een thuiswedstrijd) en sinds het vertrek van uitbater AVC is het er leuk opgeknapt. Op tafel staan wat raw crackers met een groentedipje, wat goed smaakt. Op de kaart staan veel lekkere gerechten en Died en ik kiezen maar weer eens voor een hamburger. Op de mijne zit een plakje chorizo, wat het toch net weer een beetje anders dan anders maakt. Wij zijn tenslotte niet alleen kunstliefhebbers, maar ook echte foodies…

IMG_0263

We gaan naar “Het jaar van de kreeft”, een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Hugo Claus, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam. Volgens de folder mag Claus zichzelf één van de meest bekroonde en vertaalde auteurs uit het Nederlands taalgebied noemen. “Dat kan dus helemaal niet. Hij is dood, hoe kan hij ZICHZELF dan zo noemen?” Scherp hoor, die Diederik. Zou hij dat bedoelen met ‘kritischer zijn’?

We treden de Rabozaal binnen en worden overvallen door een grote hoeveelheid naakte opblaaspoppen met een piemel uit de navel. Beetje eng wel. Mensen op leeftijd die achter ons zitten, gaan zich hierdoor gedragen als kleine kinderen, met een poep-en-plasniveau. Ook best eng.

IMG_0266

Als het zaallicht uitgaat en de voorstelling op het punt staat te beginnen, pakt een dame voor ons een zakje M&M’s uit haar tas, waarop de enge-naar-verschraalde-alcohol-ruikende oude vrouw naast mij verandert in een hardop fluisterend scheldkanon. “Stomme trut met je kraakzakje! … Wat ontzettend ongehoord, stom wijf…”. Ik weet eigenlijk niet wat ik ongehoorder vind, het gescheld of het kraakzakje, en ik hou m’n hart vast voor de rest van de voorstelling. Gelukkig valt ze al vrij snel in slaap.

Het stuk begint. Mooie pianomuziek start (laat u niks wijsmaken door het medepubliek, het lijkt NIET op de pianomuziek van Intouchables/Ludovico Einaudi), terwijl de vrouwelijke hoofdrolspeelster op het toneel ligt te wachten op de man met wie zij later een onstuimige liefdesrelatie zal beginnen. Het verhaal op zich is niet ingewikkeld en gaat over een stel dat niet mét, maar ook niet zónder elkaar kan leven. Een man ontmoet een vrouw en wordt verliefd op haar, maar zij is al getrouwd en heeft een dochtertje. Later blijkt dat er ook nog wel wat meer mis is met de dame in kwestie. Zo blijkt ze nogal wat moeite te hebben met het krijgen van een orgasme en nou ja, eigenlijk is ze gewoon hartstikke gestoord. Het toneelspel is erg goed, vooral van Maria Kraakman.

De folder schept met formuleringen als ‘Claus is een woordenkunstenaar’ een zekere verwachting over het poëzie-gehalte en hoewel er mooie stukken tekst in het toneelstuk zitten, is er ook veel stilte (met enkel en alleen starende toneelspelers) en vallen er een hoop simpele woorden als: ‘pik’, ‘kut’ en ‘neuken’. Een mooie alliteratie is wel “Een week later ligt Barry te beuken tussen haar benen”.

Voor wie van uitgeklede lichamen (of van de activiteit aan- en uitkleden) houdt, is het ook een aan te raden toneelstuk.

Na twee uur is het treurspel afgelopen en begeven we ons weer naar Stanislavski voor een laatste drankje. “Wel een hoop bejaarden in de zaal, vind je niet? Hugo Claus leefde natuurlijk in hun tijd. Een beetje de fifty shades of grey van de jaren 70”.

We keuvelen nog wat na over het doel van acteurs die zonder verklaarbare redenen op het toneel heen en weer springen en besluiten vervolgens een einde aan de avond te breien.

Het programma voor april staat nog niet helemaal op de website van We Are Public, dus helaas geen teasers voor ons volgende culturele avontuur. Spannend….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: