Zit er kracht in Rotterdam?

Lieve Manouk,

Even een bericht van mij. Ik ben weer op stap geweest. Je gaat het niet geloven en misschien vind je me wel een enorme overloper, maar ik was afgelopen vrijdag in 010. Je weet wel, die stad waar de Kapsalon vandaan komt, waar ze elk gebouw een bijnaam geven en waar het Centraal Station wel binnen het budget en op tijd wordt gebouwd.
Ik was daar om de prijsuitreiking van de Kracht van Rotterdam bij te wonen. Dat klinkt chic he. De Kracht van Rotterdam is een organisatie die jonge fotografen uit Rotterdam stimuleert om werk in en over de stad te maken, https://www.dekrachtvanrotterdam.nl. Elk jaar kiest een jury (met dit jaar onder meer de bekende fotograaf Vincent Mentzel) een groep fotografen uit die in een door de jury gekozen wijk foto’s mogen gaan maken. En dit moet in een aantal tijdvakken gebeuren.
Elke fotograaf is dus afgelopen zomer op pad gegaan in een gedeelte van Rotterdam om zo een mooie serie te schieten, en let hier even op; ik schrijf serie. Later koos de jury per fotograaf vier foto’s, een serie dus, met één beeldbepalende foto. Deze foto dingt mee naar Publieksprijs en de Juryprijs. Maar naast deze prijs komt van elke fotograaf een foto te hangen in de openbare ruimte. Leuk he?
En nu, op vrijdag aan het einde van de middag, had een grote groep zich verzameld aan de rand van het Museumpark. (Ja, ze hebben daar in Roffa meerdere musea in de buurt van elkaar, maar het mag never nooit niet op 020 lijken, dus hebben ze er een museumpark van gemaakt, in plaats van een plein). We keken uit op de open plek waar dat gigantische nieuwe depot van Boijmans moet komen, dat trouwens vanwege alle commotie rondom de plannen nu al het Blunderblok wordt genoemd.

img_1041
Maar Nouk, jij weet natuurlijk dat ik daar niet zonder reden was. Om deze blog zo objectief mogelijk te houden zal ik dan ook maar even zeggen dat ik daar was om de allerbeste fotograaf van Nederland aan te moedigen. Heel raar; ze heet Anne Imfeld en heeft dus dezelfde achternaam als ik en haar ouders blijken ook mijn ouders te zijn. Heel apart. Ik zal dan ook haar website die bestaat uit haar voor- en achternaam met .com erachter niet noemen.
Directeur van de Kracht van Rotterdam Anne Bloemendaal leidde de prijsuitreiking in en stelde de jury voor. Maar voordat de publieksprijs en de prijzen voor beste fotograaf en beste amateur werden uitgereikt werd er een prachtig verhaal voorgelezen, geïnspireerd door een van de foto’s. Ik ben nu dus helemaal de naam van de schrijver vergeten, maar Ernest Hemingway was er niks bij.
Toen de prijsuitreiking. Natuurlijk hebben we met z’n allen als een malle gestemd voor de publieksprijs, maar er was geen houden aan. Hoe de telling precies is gegaan weet ik niet, en ik denk dat het volgend jaar anders gaat, maar natuurlijk feliciteer ik Salih Kiliç en Khalid Amakran met deze prijs. Krachtige beelden van een stoere stad. En toen was er die uitreiking van de Prijs Amateurfotografen 2016 aan Monica van Kleef. Wat een vrolijkheid op het podium en wat een intense foto waarin veel te zien is.
Ik zal je dan nu even een beeld schetsen van de spanning; Annes vriend Lars liep rood aan en mijn moeder was tijdens de Publieksprijsuitreiking op de wc te vinden terwijl mijn vader bij elke camera die hij zag in het beeld dook met in zijn handen de catalogus, met de pagina van mijn zus gericht op de camera.
Maar helaas, anticlimax van dit verhaal, Anne won niet. Er waren voorafgaand aan de uitreiking al lovende woorden over haar serie, let op, gezegd, maar Stacii Samidin ging er met de prijs vandoor. Wel met een goede foto trouwens die meteen onthuld werd aan de muur van het restaurant.
De prijzen waren uitgereikt en er moest worden nagepraat. En terwijl de ene fotograaf wat meer dronk dan de ander, begreep ik dat in eerdere edities van de Kracht van Rotterdam ook een Serieprijs werd uitgereikt. Een Serieprijs. Natuurlijk! Waarom is die prijs er niet meer? Die selectie wordt toch niet voor niets gemaakt. En van alle kanten werd geroepen dat als die prijs er nog was geweest, Anne hem zou hebben gewonnen. En zo is het ook. Want er zaten vele mooie foto’s bij, maar mag er bij een foto ook nog een beetje gelachen worden alsjeblieft?
Ik ben weer terug in Amsterdam, maar in mijn droom afgelopen nacht heb ik die jury aan hun haren de Koopgoot door getrokken, die Vincent Mentzel voorop, om ze op de Lijnbaan eens goed te vertellen dat ze die Serieprijs alsnog moesten uitreiken aan Anne Imfeld.

Manouk, ik zie je morgen! Dan fietsen we weer door de hoofdstad om een voorstelling te bezoeken.

img_1050Copyright uitgelichte foto bovenaan: De Kracht van Rotterdam / Anne Imfeld

Eén reactie op “Zit er kracht in Rotterdam?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: