Sonnevanck zegt waar het op staat.

Manouk en ik zaten in een truck. We zaten in een theatertruck en we wisten even niet wat ons overkwam. Maar daar komen we zo wel op terug. Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool trekken door het land met de voorstelling Kids (12+). Regisseur Charli Chung (in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht) laat vier jonge acteurs in een zeer intieme setting van een abstract en functioneel decor het verhaal vertellen van jongeren die in een dorp aan de ene kant dromen van een grote toekomst en aan de andere kant weinig zinvols uitvoeren. Ze delen hun fantasieën en zoeken de grenzen op. De grenzen van school, de maatschappij, maar ook die van drank, drugs en seks.
kids-foto3
En daar zaten Manouk en ik dus in totale verwarring. De theatertruck werd namelijk gevuld door een aantal volwassenen en een grote groep kinderen. De spelers bespraken alles rondom seks zeer open en gebruikten hier termen voor die we nu heus wel kennen, maar kenden Manouk en ik die ook al toen we tien jaar oud waren? Is dit niet veel te grof? Leren Amsterdamse kinderen dit al in groep 6 en kom ik uit een conservatief dorp? Is het grootste gedeelte van het publiek wel boven de 12? Ben ik op mijn dertigste al een ouwe zak geworden?
De kinderen in het publiek zaten in ieder geval gefascineerd te kijken en als de muziek aan ging konden ze bijna niet op de banken blijven zitten. Dat herkenden Manouk en ik dan wel weer.
Het opzoeken van grenzen in de puberteit kan soms heftige gevolgen hebben. De makers kiezen bewust om te laten zien dat een van de personages veel te ver gaat en na een serie delicten en veel drank en drugs in het ziekenhuis terechtkomt. De andere personages zijn allemaal meegegaan op de feesttrein, maar zijn niet uit de bocht gevlogen. Dus wanneer ga je te ver? En hoe zorg je met elkaar dat je niet te ver gaat?
Wat een hoop vragen in deze voorstelling, he! Maar de makers geven toch een duidelijk antwoord. Droom groot, zoek de grenzen op en zorg voor elkaar. En dat zal het jonge publiek wel hebben begrepen.
Deze geslaagde voorstelling speelt vooral op scholen, maar je mocht je willen gaan kijken dan moet je in november even naar Breda. Kijk voor de mogelijkheden op de site van Theater Sonnevanck.
kids-foto-4

Eén reactie op “Sonnevanck zegt waar het op staat.”

  1. Stof genoeg voor de schrijver van deze recentie om over na te denken en om eigen inzichten en ervaringen te spiegelen aan de hedendaagse cultuur. En tot misschien verbijsterende conclusies te komen. 30 is het oude 50+?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: