Mooi Weer de Meeuw & Zo

De Meeuw van Tsjechov, een echt klassieker. Zagen wij deze zomer in het Amsterdamse Bostheater een uitvoering van Noord Nederlands Toneel, nu waren Diederik en ik in Rotterdam bij een uitvoering van ‘Mooi Weer & Zo’.

Mooi Weer & Zo is een relatief jong Rotterdams theatergezelschap, opgericht in 2013. In 2015 ontstond het idee voor een theatercafé: de voorstellingen van Mooi Weer & Zo worden allen opgevoerd in dit theatercafé en gaan altijd gepaard met een simpele, maar heerlijke en voedzame maaltijd.

Voor wie het verhaal van Tsjechov niet kent: Irina Arkadina is een succesvolle actrice, die een relatie heeft met de beroemde schrijver Boris Trigorin. Haar zoon Kostja wil een beroemd schrijver worden en schrijft een theaterstuk wat wordt opgevoerd door buurmeisje Nina, die een actrice wil worden en de grote liefde van Kostja is. Kostja is op zoek naar erkenning, met name van zijn moeder. Maar Irina is vooral met zichzelf en haar relatie bezig. Als Boris verliefd wordt op de jonge Nina zijn alle ingrediënten voor een drama aanwezig.

Hoewel uitvoeringen van De Meeuw op hoofdlijnen altijd dezelfde verhaallijn bevatten, hebben de verschillende uitvoeringen ook allen hun eigen twist. In deze uitvoering van Mooi Weer & Zo worstelt bijvoorbeeld Masja (de zoals altijd heimelijk verliefd is op Kostja) met transseksualiteit, wat zorgt voor een moderne draai aan het toneelstuk uit 1896. Daarnaast zorgt regisseur Eva Lemaire voor de nodige afwisselingen in het stuk. Van humor naar zwaarmoedige dialogen, van kinderlijk onschuldig geflirt naar oraties over het leven.

De acteurs van Mooi Weer & Zo zijn allen zeer bedreven in hun vak. Elsie de Brauw weet de rol van de gevierde, maar vastgeroeste en arrogante actrice Irina op een voortreffelijke wijze neer te zetten. Vooral in de scene waarin de verschillende personages zich te goed doen aan meerdere flessen wodka, blijken de kwaliteiten van de verschillende acteurs. Doordat de voorstelling zich afspeelt in het theatercafé, gewoon tussen de tafeltjes waaraan de mensen zitten, krijgt de voorstelling iets aparts. Als toeschouwer maak je echt onderdeel uit van de uitvoering; de acteurs maken oogcontact en af en toe wordt er een slok uit je glas wijn genomen.

Diederik en ik waren aangenaam verrast en hebben genoten van de totaalbeleving van eten, borrelen en theater. We kunnen je dan ook van harte aanbevelen ook te gaan kijken. Deze voorstelling van Mooi Weer & Zo is nog te zien op 29, 30 november en 1 december. Maar wees snel, want ze verkopen ook uit! Zie voor meer info: https://www.mooiweerenzo.com/meeuw

 

Foto: Maarten Laupman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: