De tijd kwijt met Zeitgeber

Dit weekend waren Diederik en ik eens niet in Amsterdam te vinden. Nee, wij waren lekker weg in eigen land. Leiden om precies te zijn. Ins Blau om nog preciezer te zijn. En denk nou maar niet: Leiden, daar kan je op zaterdagavond nog lekker spontaan uit eten zonder reservering, want dan eindig je dus net als wij in eenofandere pizzeria waar de tijd 30 jaar heeft stilgestaan. Kost de wijn wel maar EUR 2.75, dat dan weer wel…

Wij gingen daar in Leiden kijken naar de voorstelling Zeitgeber van More Dogs, een productie van Orkater/De Nieuwkomers. Zeitgebers zijn externe factoren die onze biologische klok reguleren. Volgens Wikipedia dan, het is niet echt iets wat uit de voorstelling blijkt. Eigenlijk wordt niets echt duidelijk in de voorstelling. Eigenlijk is het alleen maar heel verwarrend, die voorstelling. Maar goed, we zeiden het al eerder: verwarring is ook een fijne staat van zijn.

Bij aanvang van de voorstelling zijn we al verward over het gedrag van het publiek. Al een half uur voor aanvang staan de gasten voor de ingang van de zaal in de rij om de beste plek te bemachtigen. Wij vinden dat stiekem een beetje overdreven, want er zijn eigenlijk geen slechte plekken in de zaal die ooit dienstdeed als gymzaal.

Als iedereen zijn plekje heeft gevonden, gaat het licht uit en kan de show beginnen. En zeg maar gerust ‘show’ hoor… Wat volgt is een uur muziek, acteerwerk, soort-van-dans, naaktheid, lichtspektakel, voorwerpen die uit het plafond vallen en zelfs, ja zelfs publieksparticipatie. Aan de hand van een timer volgen korte scenes – die niets met elkaar te maken hebben – elkaar op. En laat dat nu net de intentie zijn van het Vlaamse collectief. Want, vragen zij zich af, wat is de betekenis van ritmiek, herhaling en structuur in ons leven? Wie zouden we zijn, of kunnen we nog zijn, in een wereld zonder structuur, zonder begin en einde, zonder de tijd?

screen shot 2019-01-27 at 22.25.26

Eén ding zullen we je verklappen: het is niet zo dat je na het zien van deze voorstelling nou direct het antwoord hebt. Wat je wel hebt, is een vermakelijke avond. Want ondanks dat het ons niet gelukt is een duidelijk verhaal te ontdekken in de voorstelling, hebben wij wel vol fascinatie en aandacht naar de vijf Belgische jongens gekeken. De muziek, de belichting en het jeugdige enthousiasme maken het een geslaagde avond! Nog de hele maand februari te zien (ook in Amsterdam en Haarlem enzo). Zie de website van Orkater voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: