Ishi laat je denken over de wereld

‘Ja, ik ren nu het perron op,’ roep ik door de telefoon naar Manouk. Nog 1 minuut om de roltrap te nemen en daar zie ik Manouk al hysterisch gebaren naar de conducteur dat ik er aan kom. En precies in de fluit, ren ik de trein in. Zo, gehaald!
Eigenlijk onzin om zo te haasten, want elke tien minuten rijdt er een trein naar Utrecht, maar toch. De trein geeft ons even de tijd om in te lezen. ‘Stel je eens voor: je bent de allerlaatste overlevende van je volk. Al jaren leef je verborgen in de wildernis. Maar ook dáár sijpelt de moderne tijd door. Uiteindelijk lukt het je niet meer om te leven volgens de Weg van je voorvaderen. Wat doe je dan?’ Hehe, eindelijk weer eens een beschrijving van een voorstelling zonder woorden als ‘heroriëntatie, herijking en hertovering’.
In de Utrechtse Schouwburg zien we de voorstelling ISHI indianenwijsheid voor de 21e eeuw van Het Filiaal Theatermakers. Regisseuse Monique Corvers laat een muzikante en twee spelers in een simpel, maar doeltreffend decor van projectiedoeken aan een publiek van kinderen en volwassenen het verhaal zien van de laatste Yahi-indiaan in Noord-Amerika. Ishi kan met niemand meer spreken in zijn eigen taal, totdat een witte professor hem na de goudjacht van de overheersers vindt en zich verdiept in zijn achtergrond. Ishi toont aan dat de mens zijn eigen ondergang in de hand heeft als het in staat is volkeren uit te roeien. Maar eigenlijk is de mens een ontzettend klein onderdeel van de aarde. En hoe lang bestaan we eigenlijk nog? Of veranderen we in wezens met een buidel? Of wezens in de zee?
ISHI door Het Filiaal. (foto: Joris van Bennekom)
De voorstelling biedt een aardig perspectief op het leven op aarde en voor kinderen is het een aaneenschakeling van personages die een waargebeurd verhaal vertellen. Er zit vaart in de voorstelling en de muziek speelt een belangrijke rol in de sfeer. Helaas is niet alles goed te verstaan en zijn sommige taalgrappen te flauw waardoor er door het publiek niet op wordt gereageerd. Toch zullen veel kinderen met goede vragen de zaal uit lopen. Want wat doe je als niemand jou verstaat? En hoe ziet de wereld er uit over miljoenen jaren als wij er, net als Ishi, allemaal niet meer zijn? Het Filiaal heeft met ISHI indianenwijsheid voor de 21e eeuw een vlotte, educatieve voorstelling gemaakt waar je over blijft nadenken. Ook zin om na te denken over de wereld? Kijk dan hier voor de speellijst.
ISHI door Het Filiaal. (foto: Joris van Bennekom)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: