Een voorstelling over de bondskanselier

Angela Merkel, ‘de enige vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld’. Zo omschrijft Nineties Productions de vrouw die centraal staat in de voorstelling Merkel. Manouk en ik zien deze samenwerking tussen Nineties Productions en Orkater in Theater Kikker te Utrecht, een vrolijk theater waar de koffie lekker is.

In het documentaire-achtige eerste gedeelte van de voorstelling vertellen de makers hoe de voorstelling tot stand is gekomen; inspiratiebronnen, rolverdeling en vorm. Het moet een electro opera over Merkel en Europa worden. Het wordt dus eigenlijk een Europera (dit is niet mijn grap). De makers spreken over hun band met de bondskanselier en met elkaar. Als deze lange aanloop genomen is, start de opera en zien we de worsteling die Angela Merkel moet hebben ervaren tijdens de vluchtelingencrisis in 2015. Alles draaide om de vraag wat Europa zou doen, en alleen zij kon er antwoord op geven. Uiteindelijk zou ze zeggen: Wir schaffen das, maar wat ging er aan vooraf?

Angela Merkel, ruim dertien jaar bondskanselier van Duitsland en wellicht de meest machtige vrouw van Europa, wordt neergezet als stoïcijnse vrouw die tijdens de val van de Muur naar de sauna gaat. Het lijkt alsof alleen Helmut Kohl en Vladimir Poetin bepalen wat zij vindt en doet. Hiermee ontstaat een interessant, maar beperkt beeld van deze wereldleider.

De makers ontwikkelen een mooi spel tussen het directe van de camera en de grootse gebaren van de opera op het toneel. Benjamin Moen laat een interessante en vaak gevoelige Angela Merkel zien en maakt het op verschillende momenten zeer intens door zijn eigen kwetsbaarheid er tegenover te zetten.

Angela Merkel heeft Europa door de vluchtelingencrisis gesleept door keuzes te maken. Toch laat ze zich niet op een sokkel hijsen en kom je nooit echt te weten hoe ze over zaken denkt. Nineties Productions en Orkater lichten een piepklein tipje van de sluier op, waardoor je meer wilt zien van deze markante vrouw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: