Wittgenstein tijdens de lunch

Op zondagmiddag naar een lunchvoorstelling in Theater Bellevue is eigenlijk altijd een goed idee. Jammergenoeg kon Manouk niet mee, dus de recensie komt helemaal uit mijn eigen brein.

Al 30 jaar produceert Theater Bellevue in Amsterdam lunchtheatervoorstellingen. Even een uurtje naar het theater, als pauze van je werk of andere bezigheden. De voorstelling die ik deze keer zag was De verschrikkelijke Wittgenstein, geschreven en geregisseerd door Roeland Hofman. In de intieme Palonizaal wordt het leven van Paul Wittgenstein als eenarmige Weense pianist in Amerika als basis genomen van een familiedrama.

In een uur ontrold zich een kluchtachtige crime scene, met als basis de enorme erfenis van de ‘mogelijk dode’ ouders van Matilda en Charlie. Dit simpele gegeven zorgt voor voldoende spelmateriaal. Paul Wittgenstein moet als pianoleraar om zien te gaan met deze brutale kinderen, wat hij als ouderwetse, tot de culturele elite behorende man nogal moeilijk vindt. Met de butler verzint hij een list om de brutale kinderen tot de orde te roepen. Tegelijkertijd willen de kinderen onder het juk vandaan komen van de pianolessen en beramen ze een moordcomplot met diezelfde butler. Na ongeveer een uur komen deze verhaallijnen bij elkaar en moet een van de personages worden gedood. Voor de spanning zal ik niet verklappen wie dit is geworden.
De Verschrikkelijke Wittgenstein, een voorstelling van Theater Bellevue

De vier spelers maken mooie scene’s, waarin de moeilijke menselijke eigenschappen als ijdelheid, wellevendheid en empathie centraal staan. De tekst is helder en zeer humoristisch, waardoor er veel vaart in de voorstelling komt. Toch wordt het publiek soms heel snel van een filosofische bespiegeling in een platte klucht getrokken. De aankleding is simpel en zeer doeltreffend, terwijl de muzikale keuzes een beetje vergezocht zijn.

De verschrikkelijke Wittgenstein zorgt voor veel vrolijke momenten tijdens een wrede gebeurtenis. De lunchtheatervoorstelling is licht en bespreekt toch interessante menselijke thema’s, waarbij we allemaal wel eens denken: ‘Heb ik dat ook in me?’
Ben je ook benieuwd naar deze voorstelling? Je kan nog tot 26 mei naar Theater Bellevue om de voorstelling te zien.
De Verschrikkelijke Wittgenstein, een voorstelling van Theater Bellevue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: