Oerol 2019

Het Grote Recensieboek was er weer bij hoor. Oerol 2019. Bepakt en bezakt (nieuwluchtbed en heel veel zonnebrandcreme) arriveerden we op het altijd zonnige Terschelling. Vrijdag was om bij te komen, rond te fietsen en bier te drinken.

Naar de maan of naar de haaien – Nieuw Utrechts Toneel

Maar zaterdag stond er een voorstelling op het programma, waarin de vraag ‘Naar de maan of naar  de haaien?’ centraal stond. Want wat is onze toekomst? Gaan we richting de uiteindelijke apocalyps, of richting interplanetaire kolonisatie? En wat gebeurt er in de tussentijd?

Michiel Lieuwma neemt ons die zaterdagmiddag, in die dome op het strand, mee in zijn denkproces. Terwijl de wind door de rode doeken waait, presenteert hij ons zijn verhaal aan de hand van een Powerpoint-presentatie. Ja echt, Powerpoint-presentatie. Aan wie nu denkt: “Doordeweeks word ik betááld om naar Powerpoint-presentaties te kijken, waarom zou ik daar nou een kaartje voor kopen?” wil ik meegeven dat het wel écht leuk is. Als alle Powerpoint-presentaties zo energiek en geestig zouden zijn, zou vergaderen nog een pretje worden. Actuele thema’s, een paar lekkere vooroordelen en een gevoelige snaar, alles passeert in rap tempo de revue.

Een aanrader! Helaas lijkt de voorstelling niet meer in theater te zien te zijn, maar Michiel heeft naar eigen zeggen alleen een beamer nodig om zijn verhaal te doen. Misschien wat voor de maandagochtendmeeting op kantoor?

Eindgebruiker – Waterlanders

Zondag staan we vroeg op om de tent in te klappen, te ontbijten en met tegenwind naar de andere kant van het eiland te fietsen voor de voorstelling ‘Eindgebruikers’ van Waterlanders.

De voorstelling begint met het uitdelen van gekleurde kaartjes. Een kleine schrikreactie bij het wachtende publiek, maar we worden al snel gerustgesteld; je mag gewoon met je eigen gezelschap hetzelfde kleurtje, geen ‘sociaal experiment’.

Na een korte boswandeling, waarbij een zeldzame orchidee-soort (die met het blote oog nauwelijks waarneembaar is) vakkundig moet worden vermeden, kunnen wij plaatsnemen op een zeiltje, waar wij voor ons een mensenhoop zien ontvouwen: de creatie van de mens. Naar het ontwerp van Prometheus. Maar tegen de wil van oppergod Zeus in, brengt Prometheus vanaf de Olympus het vuur naar de mensheid. De afstraffing is rampspoed.

De Waterlanders - Eindgebruiker - Terschellings Oerol 2019

In groepen (vandaar dus die kleurtjes) worden we meegenomen in een drietal verhalen over die rampspoed die op de mensen is losgelaten. Hoewel onze gids af en toe zelf ook niet zo goed lijkt te weten wat de bedoeling is, verloopt alles volgens plan en zien wij drie totaal verschillende verhalen, die toch één rode draad kennen: het vuur.

Aan het einde worden we nog eens vermanend toegesproken door Prometheus. Hij gaf ons het vuur, en wat deden wij? Wij maakten wapens en hekken om mensen buiten te sluiten. In hoeverre is de mensheid echt gebaad geweest bij dat vuur?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: