Measure for Measure

Afgelopen weekend waren Diederik en ik in Diever. Of eigenlijk waren wij in Doldersum in het heerlijke vakantieoptrekje ‘Boshuis Botanique’, maar in dat weekend stond ook een avondje Shakespearetheater Diever op het programma. Shakespeare Theater Diever is een open lucht theater. Al sinds 1946 speelt de toneelvereniging ieder seizoen een ander stuk van William Shakespeare. Deze zomer staat ‘maat voor maat’ op het programma, een komedie van Shakespeare, voor het eerst opgevoerd in 1604.

Laten we beginnen te vermelden dat wij een try-out bezochten (de première is pas 16 augustus). Bepakt met tuinstoelkussens en een warme trui betreden wij het openlucht theater, dat een opmerkelijke opstelling heeft; het toneel bevindt zich in het midden en aan weerszijden is een tribune. Dit kan vervelend zijn, omdat het kan betekenen dat je vaak naar een rug zit te kijken, maar – blijkt later – daar is hier gelukkig geen sprake van.

Voor wie het verhaal niet kent: het stuk draait om Angelo, de vervanger van de hertog die de stad zogenaamd verlaat voor een diplomatieke missie. Angelo wenst seksuele misdrijven en ontucht aan te pakken, maar als hijzelf aan de verleiding wordt blootgesteld, blijkt hij met twee maten te meten. Wanneer de zus van de van ontucht beschuldigde Claudio komt smeken om genade, stelt Angelo voor Claudio’s leven te sparen als zij hem haar maagdelijkheid opoffert. Gelukkig is de hertog daar om Claudio’s zus te helpen.

Wanneer de spelers niet op het toneel staan, zitten zij in het publiek (dat telkens moet opstaan als de spelers op moeten – wat mij dan wel weer hinderlijk lijkt). Af en toe schreeuwen zij wat richting het toneel als er iets gezegd wordt wat hen aangaat. Zo springt Lucio op als hij wordt beschuldigd van het bezwangeren van een prostituee, wat hij op ‘Trumpiaanse wijze’ ontkent. Floris Albrecht vervult de rol van Lucio met verve, maar dat kan eigenlijk van alle spelers wel gezegd worden. De komedie wordt heel fijn opgevoerd; de humor is soms subtiel, soms bijna slapstick, maar altijd zonder flauw te worden. De Shakespeareaanse taal wordt afgewisseld met directe vragen en opmerkingen anno de 21e  eeuw, wat zorgt voor lichtheid.

Ik denk dat het zomerse theater van Shakespearetheater bij Diederik en mij wel eens vaste prik zou kunnen gaan worden. Gaat het zien met eigen ogen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: