Somewhere over the Rainbow

Het is vrijdagavond. Manouk en ik zijn toe aan weekend. We hebben een drukke week achter de rug. Maar hoera, de feestdagen komen er aan. En om dit goed te beginnen gaan we in Utrecht naar de voorstelling Back to Oz van Het Filiaal Theatermakers.
Regisseur Monique Corvers brengt de klassieker The wizard of Oz in een hypermoderne, vrolijke en flitsende bewerking. Iedereen kent het verhaal van Doortje (Dorothy in het boek), maar voor de mensen die onder een steen hebben geleefd:

In een studio in Hilversum is Doortje als weervrouw werkzaam als er een grote tornado over de studio raast. (In het boek speelt het zich af in een boerderij. Dit is de laatste verwijzing naar het boek). Door deze tornado sterft een wrede heks en komt Doortje in een andere wereld terecht. Doortje onderzoekt hoe ze terug kan gaan naar de studio in Hilversum en op haar weg komt ze de figuren Stro, Blik en Leeuw tegen. Zij zijn allemaal op zoek naar eigenschap (hersenen, hart en durf) die ze niet lijken te hebben. Met z’n vieren gaan ze op weg naar de tovenaar van Oz die ze kan helpen met hun zoektocht. Maar onderweg moeten ze wel de zus van de overleden heks verslaan. Zo komen ze weer bij de tovenaar terecht en blijkt met wat simpele trucs dat alles weer goed komt.

Back to Oz is een ingenieuze puzzel van spel, muziek en film. Veel scènes van de reis worden niet uitgespeeld, maar worden vormgegeven op prachtige maquettes (gemaakt door Stefanie Bonte) die met filmbeelden worden geprojecteerd. Hierdoor is de voorstelling zeer afwisselend en verveelt het niet snel. Het spel is vlot en zit vol humor.  De acteurs rennen van hot naar her en de muziek (van Slagwerk Den Haag en K.O. Brass) geeft het ritme aan. En hoewel de muziek vaak erg hard is (of word ik oud), wordt alles goedgemaakt met een geweldige versie van Somewhere over the rainbow, dat gevoel krijgt door de zang van hoofdrolspeelster Naomi van der Linden. Ook het spel van de heks door Henke Tuinstra verdient applaus, het zit vol passie en energie.

Deze voorstelling is kortom een aanrader voor je Kerstvakantie! Ga kijken als het nog kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: