De dochter van de vuurtorenwachter

Afgelopen vrijdag sloten Diederik en ik de kerstvakantie in stijl af. Tussen de kinderen. Om half 3 ’s middags. We waren te vinden in de Krakeling voor het toneelstuk ‘Lampje’ van Maas Theater en Dans. En zoals we onderhand van Maas gewend zijn, was ook dit weer een vermakelijk stuk, geschikt voor jong en oud.

Het verhaal gaat over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, naar een boek van Annet Schaap. Lampje woont samen met haar vader die slecht ter been is (en een alcoholprobleem heeft), waardoor Lampje degene is die iedere avond de vuurtoren moet aansteken. Op een dag lukt dit niet met een schipbreuk als gevolg. Vader moet zich verantwoorden, en als het Lampje niet lukt te liegen tegenover de politie, krijgt ze een mep van vader. Reden tot uithuisplaatsing, waarna zij in een griezelig huis beland, waar ook een monster blijkt te verblijven. Het boek heb ik nooit gelezen, dus of het toneelstuk een goede vertelling is van het geschreven verhaal, dat is niet te beoordelen. Het toneelstuk is in ieder geval onderhoudend, soms een tikkeltje droevig, maar vaak ook gewoon heel grappig. Rosa van Leeuwen zet Lampje neer als een naïef maar lief meisje, dat het beste probeert te maken van de situatie. Grote complimenten voor Anne Fé die verschillende rollen goed weet neer te zetten, inclusief bijbehorende mimiek. Af en toe denk je wel: “Huh? Dat ging snel?” of “Was die zeemeermin-tante, die 3 minuten na ten tonele te zijn verschenen werd doodgemaakt, nu écht een toevoeging?”, maar saai is het in ieder geval niet.

img30627_225

Niet alleen het spel is goed, ook het decor naar ontwerp van Sanne Danz is zeer ingenieus bedacht, en schuift van een klif met vuurtoren uiteen in het griezelhuis, in een kermis, een schip en weer terug in de kustlijn. Ook de begeleidende livemuziek van Djurre de Haan en David Corel is mooi en toepasselijk en voegt zeker iets toe aan de totaalbeleving.

Mocht het je nog lukken een kaartje te bemachtigen, ga dan zeker kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: