Het moeilijke leven van de perfecte mens

Je weekend begint pas goed als je in Rotterdam bent geweest. Dus namen Manouk en ik na een week hard werken een borrel in LantarenVenster op de Kop van Zuid, aten in Hotel New York (waar echte nep-kapiteins blijken rond te lopen) en bezochten we Theater Walhalla op Katendrecht. Na eerst bijna in het concert van Lucky Fonz III te zijn beland, bleek dat we even het plein moesten oversteken naar Klein Walhalla, een schattig zaaltje met een eigen bar.

Daar zagen we de voorstelling Vantablack van TG Tiefschnee. Theatermakers Rinske Bouwman en Merel van Huisstede presenteren met hun zesde gezamenlijke voorstelling een wereld van perfectie en imperfectie. Wetenschapper Andersen heeft eenentwintig jaar geleden, na verschillende mislukkingen, de perfecte designerbaby gemaakt, zo lijkt het. Odin, zoals het experiment heet, moet continu geworden gemonitord om te zien of hij nog wel voldoet aan de eisen van de Commissie voor Wetenschap & Ethiek. Het leven van Odin is niet makkelijk, hij hoeft bijvoorbeeld niet te slapen. Tegelijkertijd worstelt hij met het feit dat hij zijn miljoenen volgers op Instagram kwijt is.
Als voor Odin blijkt dat hij met zijn vader/maker op de vlucht is voor de commissie komt hij voor moeilijke keuzes te staan.

Met Vantablack worden ethische dilemma’s over de maakbaarheid van de mens aan de kaak gesteld en zien we de complexe verhouding tussen de maker en de gecreëerde mens. Acteur Jilles Flinterman geeft zijn personage Odin een interessant karakter door te spelen met woorden en mimiek. De flashbacks naar verschillende verjaardagen van Odin zorgen voor diepte in het verhaal, maar de grote hoeveelheid korte scenes maken een echte confrontatie tussen de twee personages niet mogelijk. Hierdoor blijven emoties op de vlakte en wordt het fragmentarisch. Het continu bewegen van de decorstukken kan helderheid geven over ruimte en plaats, maar dit maakt het ook voorspelbaar.

Deze ‘troostrijke horrorkomedie’ heeft een interessant thema en stelt op sommige momenten goede vragen. Is de mens maakbaar? En wat voelt de perfecte mens? Ben je benieuwd naar dit thema? De voorstelling speelt nog een aantal keer.

Eén reactie op “Het moeilijke leven van de perfecte mens”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: