Maas Theater en Dans groeit en bloeit!

Hallo hallo? Ben je er nog? Ja? Fijn!! Wij ook!
Zijn de acteurs er nog? Zijn de dansers er nog? Ja? Gelukkig!! En de makers? De instellingen? Zijn jullie er nog? Minister! Bent u er nog? Hallo? Hallo?

Het is al weer een lange tijd geleden dat Manouk en ik op pad waren om mooie voorstellingen te zien. Maar gelukkig zijn er weer mogelijkheden en konden we weer eens wat zien! Traditiegetrouw gaan we elke zomer naar het Amsterdamse Bostheater, maar over de voorstelling die we daar zagen schrijven we geen recensie, sorry. Wel de oproep om deze petitie te tekenen: https://bostheater.nl/petitie/. Het Bostheater moet blijven!

En hoera, we mochten weer eens naar Rotterdam! Want daar heeft Moniek Merkx bij Maas Theater en Dans de voorstelling De Wilde Keuken gemaakt. Het is een theatrale rondreis langs ons voedsel, een thema dat goed past bij de maatschappelijke vragen die Maas Theater en Dans vaak stelt. Ik ga niet te veel verklappen over de vorm van de voorstelling, maar het is waar Maas Theater en Dans goed in is geworden, een spektakel voor alle zintuigen, gebruikmakend van alle theatrale middelen zonder door te slaan.

Met een koptelefoon op, nemen de acteurs en dansers je mee de foyer uit, de tuin en zaal in. Je ervaart wat er in Rotterdam groeit (ken dat daar dan? Ja dat ken) en hoe het tot bloei komt. Ook wordt verteld wat biodiversiteit is en hoe belangrijk het is voor het voortbestaan van de aarde. Een zaadje wordt verspreid door de bijen en groeit uit tot een nieuwe plant. En als jij jezelf zou vergelijken met een stuk groente of fruit, wat zou dat dan zijn? Een paprika? Een banaan? En voel je je dan zo van buiten of van binnen?

De vraag wordt gesteld hoe we beter kunnen omgaan met ons voedsel, door bijvoorbeeld geen vlees meer te eten. We moeten kritisch zijn op onze eetgewoontes. Hier mist de tekst helaas de overtuigingskracht, waardoor het wat moralistisch wordt. De scherpte mist in dit gedeelte van de voorstelling, waardoor de vraag blijft hangen of vlees eten nou wordt veroordeeld of moeten we sowieso beter kijken naar onze eetverslavingen?

De voorstelling wordt gedragen door de energieke spelers die je meenemen in hun spel en je verleiden te participeren. Rotterdamse wandelaars en fietsers kijken mee hoe de spelers springen, draaien, rennen en dansen met een kinderlijk enthousiasme. Dit is een rode draad door de voorstelling en de spelers weten hoe ze hun publiek moeten bespelen. Met De Wilde Keuken mengen de makers zich in het debat over de zorg voor de aarde en dit doen ze met een prachtige, spectaculaire voorstelling. Ook nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor kaarten.

De foto’s zijn gemaakt door Kamerich & Budwilowitz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: