Shakespeare in de Bijlmer Bajes

Soms heb je van die voorstellingen, daar heb je weinig op aan te merken. Dit was er zo eentje… Een klassieker, met een handige aanvangsttijd voor mensen met een drukke baan, toffe locatie, geen urendurend stuk en er was zelfs voor een zonnetje gezorgd. En ohja, laten we het goede acteerwerk niet vergeten!

Het begon op donderdagavond met een korte fietstocht naar de Bijlmer Bajes. Dit is tegenwoordig vanalles, behalve een gevangenis. Zo gingen wij op de luchtplaats kijken naar de voorstelling ‘De hemel heeft niet genoeg regen’, beter bekend als Hamlet van Shakespeare. “To be, or not to be”, jeweetwel…

Het stuk wordt opgevoerd door Roestvrij Theater, een groep jonge mannelijke acteurs. Met weinig inleiding beginnen ze te spelen, maar in de eerste minuten wordt al meteen duidelijk wat er gaande is. De koning is dood, zijn broer trouwt met de vrouw van de koning, wordt zelf koning en zoon Hamlet vindt ‘t maar niks.

37073085_2004652116235436_7535330601105096704_n

Geen van de spelers heeft een vaste rol. Wie op welk moment Ophelia of Claudius speelt, wordt duidelijk door een simpel kostuum, maar vooral ook door het goede acteerwerk. Spraak, beweging en houding maken de karakters, zonder dat het overdreven wordt. Hoewel de teksten grotendeels ‘shakespeariaans’ zijn, is er ook luchtigheid en humor. En af en toe een onverwachte, vrolijke scene, bijvoorbeelde de zingende grafdelvers of het reizende theatergezelschap.

Ook wordt er goed gebruik gemaakt van de locatie, zodat deze ook echt wat toevoegd aan het stuk. De verlichting, het zand en het dorre gras, allen maken onderdeel uit van het verhaal en de beleving.

Nou ja, waar ik al mee begon: weinig op aan te merken. Of eigenlijk gewoon een dikke aanrader! En als je nou zegt, geen kritische recensie zonder kritiek, dan heb ik hier nog een puntje voor je: de stoelen. Ja de stoelen. Ze zaten prima hoor, maar er was dus een rijtje te weinig. En gewoon pal voor de eerste rij dan nog even snel een nieuwe eerste rij zetten is voor de voormalige eerste rij niet zo leuk. Maar goed, als dat het dan is…

Gaat het zien, vanavond nog in de Bijlmer Bajes en daarna nog in Gevangenis Museum in Veenhuizen!

Voor meer informatie: http://www.roestvrijtheater.nl

Eén reactie op “Shakespeare in de Bijlmer Bajes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: