Het Leids Cabaretfestival te Osdorp

Na vorige week een avond te hebben gehad marimba´s, cactussen en gebroken kratjes waren Manouk en ik wel toe aan wat lichter vermaak. En waarom zou je dat in de buurt doen als je ook naar Theater de Meervaart kan, in Osdorp.
Maar eerst kookte Manouk heerlijke noodles met tempeh. En ik moest me steeds inhouden, want zeggen dat ik het ook graag zelf eens wil koken is eigenlijk gewoon ongepast omdat Manouk zo goed kan koken en ik dus niet…
De reis naar Osdorp werd per tram afgelegd en aangekomen in De Meervaart leek het op Het Prijzencircus van weleer in de V&D, zo werd er gerend. Maar goed, een cabaretvoorstelling in de Blauwe Zaal en een cabaretvoorstelling in de Rode Zaal met een kwartier verschil is verwarrend natuurlijk.
Wij bezochten de finalistentoer van het 39ste Vara Leids Cabaret Festival. Drie totaal verschillende acts in twee uur is een aanrader wanneer je nieuw talent wil zien. De eerste groep heet PS en zo is het leven en bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. Ze zeggen zelf dat ze eigenlijk als band begonnen zijn en plotseling op het Leids Cabaret Festival terechtkwamen, maar dat is natuurlijk dichterlijke vrijheid van de kunstenaar. De melancholische, tikkeltje depressieve kunstenaar welteverstaan. De muziek was prachtig en de stunteligheid van het niet-cabaretier-zijn kwam goed uit de verf, maar ik vind het toch wel jammer dat vier twintigers (daar ga ik maar even van uit) niet Jesse Klaverachtig positief zijn, maar eerder zwelgen in de sentimentaliteit.
De tweede act was van Felix Heezemans (winnaar van de Publieksprijs), in het dagelijks leven ambtenaar bij de Gemeente Utrecht. Hij besprak het wel en wee van een ambtenaar en gaf een college over de woorden ‘ambiance’ en ‘animo’. Deze woorden kan je niet vaak genoeg gebruiken, en dat gebeurde dan ook. Hoogtepunt van de act was de ongezouten mening over rucola. ‘Rucola is onder de sla als Rivella onder de frisdranken.’ Veel taalgrappen werden gemaakt en hoewel dit soms een beetje flauw was, waren we het er wel over eens dat Heezemans zijn baan bij de Gemeente wel kan gaan opzeggen. Niet alleen omdat hij voldoende talent heeft, maar wellicht is het ook een goed idee om daar weg te gaan voordat zijn collega’s van de afdeling Stadswachten komen kijken.. Zij gaan denk ik minder vrolijk de zaal uit.
In de pauze had die heerlijke Meervaart gezorgd voor gratis drankjes en dat is altijd fijn. Daarom gaan we ook zo graag naar Het Concertgebouw, behalve dan de vorige keer.
Na de pauze waren de winnaars van de Juryprijs aan de beurt. De Hygiëna’s is een Vlaams cabaretgezelschap van drie mannen. En als je hoort: ‘Vlaams Cabaret’, dan weet je het al… Absurdistisch theater. En dat was het dan ook. Er werd gegoocheld met liedjes, woorden en blokfluiten. De drie mannen zongen en speelden als Middeleeuwse troubadours en dat deden ze ontzettend goed. Hoewel sommige woorden wel even werden vertaald, vonden wij het toch lastig om alles te volgen. Vanwege het accent dus.

Wil je de finalistentoer ook nog meemaken? Dit is nog mogelijk tot en met juni. Kijk op www.leidscabaretfestival.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: