Ik ben de discipel van mijn broer

Manouk en ik hebben een mooie, liefdevolle voorstelling gezien! Dat we er ook nog voor naar Rotterdam mochten, maakte het helemaal geslaagd. Nou; positief begin van deze recensie toch?

Voordat we in het Maaspodium naar de voorstelling gingen aten we wat bij Restaurant Rauwdouwer tegenover het theater, een klein restaurant in een oud douanegebouw. Vooraf schrokken we even door de term ‘urban jungle’ op de website, maar gelukkig hingen er enkel wat planten aan het plafond. En het eten is er heerlijk.

In het Maaspodium zagen we de voorstelling Herinneringen aan mijn broer, dat gebaseerd is op een tekst van Toon Tellegen. Theatermakers Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy hebben eerder toneelbewerkingen gemaakt van teksten van deze schrijver en nu vonden ze de basis in De Seringenboom.
Thomas, Sacha en Jos hebben met de voorstelling Herinneringen aan mijn broer een ode gebracht aan De Grote Broer. Ze spelen een kleine en grote broer en laten een wereld zien van stoere verhalen tegen een verdrietige achtergrond. De hoofdpersoon is twaalf jaar als zijn achttienjarige broer het huis verlaat, om nooit meer terug te komen. Wat er zou zijn gebeurd met de grote broer, komen we niet te weten maar we zien wel wat er in de tijd er voor is gebeurd. En dat is veel! De grote broer zoende alle meisjes van de school, hield toespraken over de wereld vanaf de dak van het huis, kon over het water lopen en schopte de voetbal zo ver dat niemand het hem kon nadoen.

De theatermakers gaan met vliegende vaart door het leven van twee opgroeiende jongens en brengen de wereld van Toon Tellegen tot leven. Speels en zeer creatief bouwen ze in een uur een klein wereldje waar je niet meer uit weg wilt. En toch weten ze ook een diepere laag aan te brengen. Want hoe is het afgelopen met de grote broer? Of mag je deze vraag niet stellen, omdat de grote broer niet wil dat het afloopt?

Ook krijg je een inkijkje in het leven van de kleine broer die later dichter zou worden. Want het is lastig om uit de schaduw te treden van zo’n heldhaftige en zeer dominante oudere broer, dus hoe ga je hier als kleine broer mee om? Al met al veel om over door te praten toen Manouk en ik weer met tram en trein naar huis gingen.

Mocht je de voorstelling ook willen zien, kijk dan hier.
32951075_1804074376282274_8183477750602924032_o
Foto’s zijn van Kamerich&Budwilowitz/EYES2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: