Echt of niet echt, dat is de vraag.

September is in volle gang en daarom is Manouk even op vakantie. Ja, ze liet me gewoon alleen. Onbegrijpelijk.
Maar ik moet gewoon verder met mijn leven, dus ik bezocht Theater Bellevue voor het eerst na de lockdown. Zo fijn!! En ik zag daar de voorstelling Real Boys van Orkater / De Nieuwkomers | More Dogs. Ja, ik leg het uit.
Orkater geeft binnen De Nieuwkomers jonge theatermakers de mogelijkheid zich te ontwikkelen. En die jonge theatermakers zijn in dit geval de Vlaamse spelers van More Dogs.

We hebben deze makers eerder gezien in Zeitgeber, waarin het begrip ‘tijd’ werd bevraagd. In hun actuele voorstelling spreken ze over de deconstructie van authenticiteit. En dat gieten ze in de vorm van een making-off van Pinokkio. Dus we zien Pinokkio die tot leven wordt gebracht door Gepetto en met de krekel op zoek gaat naar het echte leven, het leven waar hij een echte jongen kan zijn. Voor Gepetto is dit een strijd, maar hij heeft nou eenmaal leven gegeven aan de pop, dus hij moet leren loslaten. En tijdens deze zoektocht zien we dat de makers lagen toevoegen aan dit verhaal. Dit gaat tot de vierde laag aan toe, zeggen ze.

En toen raakten deze makers mij kwijt. Het snelle schakelen tussen personages die personages spelen, acteurs die personages spelen die personages spelen en ga zo maar verder, lijkt misschien interessant en zeer filosofisch, maar het bracht eerder verwarring teweeg dan verrijking. Filosofen werden er aan hun haren bijgesleept, alsof we weer in de collegebanken zaten bij een introductieles. Als de makers willen spreken over echtheid en de drang naar een oprechte ervaring, dan is het verhaal over Pinokkio goed gekozen. Maar (ik adviseer nooit, dus dit is eerder een kritiek) vertel dan dat verhaal. De zijpaden, verdiepingen en vierde lagen kwamen nergens op uit.

Zo, Diederik heeft zijn kritiek geleverd.

More Dogs heeft in deze voorstelling net als in hun eerste voorstelling bij De Nieuwkomers een goed ritme te pakken en het laat de muzikaliteit spreken. De samenwerking in de muziek en het spel is intens en zorgt er voor dat de voorstelling toch interessant wordt. Het maakt dat ik benieuwd ben naar de ontwikkeling van dit gezelschap en hoop deze Vlaamse makers weer te zien. Ook kijken naar Real Boys? Klik hier.

Manouk, kom je gauw weer terug? Het seizoen is weer in volle gang!

Foto: Ben van Duin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: